برخی سردردها اختصاصی تر بوده و با علامت دیگری همراه نیستند. در این سردردها بر خلاف تصور بسیاری از افراد، مغز عامل ایجاد سردرد نیست، بلکه سردرد از بد عمل کردن عضات، عروق خونی و اعصاب ناشی میشود؛ برای مثال گشاد شدن شریانها و یا انقباض بیش از حد عضات میتواند عصبهای خاص و حساسی در مغز را تحریک کند و در نتیجه سردرد به وجود آورد. هورمونهایی مانند استروژن میتوانند باعث بدتر شدن سردرد شوند. از آن جایی که خانمها طی عادات ماهیانه متحمل نوسانات هورمونی در بدن میشوند، احتمال بروز سردرد متوسط تا شدید در خانم ها دو برابر آقایان است. همچنین خانم ها بیشتر از آقایان به انواع خاص سردرد مانند میگرن دچار میشوند.
سردرد خوشهای
این نوع سردرد، شدیدترین درد را به همراه دارد، در عین حال کمتر از انواع دیگر شایع است. از هر ۱۰ فرد مبتا به این بیماری، ۹ نفرشان مرد است که اغلب سیگاریهای ماهر و دایم الخمر در زمره این گروه قراردارند. سردردهای خوشهای به صورت گروهی حمله میکنند. معمولا درد، هر روز در یک ساعت معین بروز میکند و ممکن است روزها، هفتهها یا حتی ماهها طول بکشد.
در نهایت هم این امکان وجود دارد که پس از بهبودی نسبی، درد ماه ها یا سال ها به سراغ فرد نیاید و او فکر کند که کاملا خوب شده است. در هنگام شروع حمله، دردی شدید و کشنده در یک طرف سر احساس میشود؛ ضمن آن که ممکن است آبریزش بینی و چشم از همان طرف سر آغاز شود. گاهی اوقات استنشاق اکسیژن خالص در مرحله اول بروز سردرد، ممکن است درد را متوقف کند. هنگامی که به این نوع سردرد مبتلا شدید، سیگار نکشید و از انجام فعالیتهای استرس زا خودداری کنید.
سردرد تنشی یا هیجانی
این نوع سردرد بسیار شایع است. علت پیدایش این نوع سردرد، انقباض عضات کاسه سر، گردن، شانه و صورت است. مهم ترین دلیل پیدایش این انقباضها نیز هیجانات عصبی است. سردرد تنشی، هم به شکل پراکنده و نامنظم بروز میکند و هم به شکل مزمن و حاد گریبان افراد را میگیرد. طوری که شخص در طول یک ماه ممکن است پنج روز با این سردرد دست و پنجه نرم کند . درد معمولا از ناحیه پیشانی، گردن یا شانه شروع می شود و به تدریج تمام کاسه سر را فرا می گیرد. این درد ماهیت فشاری داشته، ولی خاصیت ضربانی ندارد. بیمار از اینکه سرش سنگین است شکایت دارد، ممکن است تهوع پیدا کند، اما به استفراغ دچار نمیشود. این درد میتواند ۳۰ دقیقه تا ۷ روز ادامه داشته باشد. برای درمان سردردهای پراکنده و نامنظم معمولا میتوان از قرصهای مسکن استفاده کرد. علاوه بر آن، سرد و گرم کردن پیشانی به کمک یک حوله، یا ماساژ آرام شقیقه و گیجگاه میتواند تاثیر بسزایی در تسکین این نوع سردرد داشته باشد.
مونا حقیقی، پزشک و متخصص طب ایرانی، در خصوص سردرد و انواع آن توضیحاتی ارائه داد. وی بیان کرد: سردرد شایعترین بیماری مغز و اعصاب است و به طور کلی به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم میشود. حقیقی در توضیح بیشتر عنوان کرد: سردردهای اولیه ناشی از مشکلاتی در بافت مغز هستند، در حالی که سردردهای ثانویه به دنبال مشکلاتی مانند ضربه، تومور، عفونت یا مشکلات عروقی رخ میدهند.
وی همچنین به علائم مختلف سردردها اشاره کرد و گفت: در صورت بروز هرگونه سردرد شدید یا مداوم، مراجعه به پزشک ضروری است. حقیقی با تأکید بر اهمیت مشاوره پزشکی، توصیه کرد که افرادی که دچار سردردهای مکرر یا شدید هستند، حتماً به پزشک مراجعه کنند تا علت دقیق سردرد شناسایی و درمان مناسب انجام شود.
نظر شما